...niezwykły każdy dzień.
niedziela, 27 lutego 2011

Lubię każdą porę roku. Wiosna, to ten czas, kiedy wszystko i wszyscy ożywają na nowo. Jesień to kubek gorącej herbaty, książka, koc i małe co nieco :) Zima natomiast to zapach mandarynek, makowca i czekolady, to biały puch za oknem i ten wyjątkowy świąteczny czas. Ale nie ma to, jak LATO i słońce i ogród pełen świeżych warzyw i owoców. Kocham ten czas, kiedy z kubkiem dopiero co zerwanych truskawek albo malin, mogę usiąść na trawie i myśleć tylko o tym, co tu i teraz..

Czekam na ten czas z utęsknieniem i na urlop, który spędzę u rodziców na wsi. A tam...w ogrodzie wszystko o czym marzę i czego brakuje mi tutaj.

W oczekiwaniu na lato zrobiłam MALINOWY ZAWRÓT GŁOWY. Ciasto delikatne, z nutką wanilii i absolutnie malinowym smaku, który jeszcze dopełnia galaretka oczywiście o smaku malinowym ( bez żelatyny ).

Desero - ciasto idealne nie tylko latem! Doskonały letni smak gwarantuje dobre samopoczucie, nawet w pochmurne dni.

 


 


poniedziałek, 21 lutego 2011

 

 

Zabierając się za Biscotti, nie sądziłam, że będą tak dobre. Na pierwszy rzut oka.. sucharek z migdałami, orzechami, rodzynkami itd. Przyznam szczerze, że skusiła mnie nazwa, bo jakże włoska :) Zrobiłam i.. rewelacja, słodka rewelacja ( i rewolucja w mojej kuchni ) ;)

Moje Biscotti przepełnione są orzechami włoskimi i suszoną śliwką. Pyszny, słodki drobiazg, który sprawdza się na każdej imprezie. Idealny również, jako mały upominek.

 

 


 


czwartek, 17 lutego 2011

 

Słodkie, ciągnące w środku i idealnie kruche na zewnątrz. W różnych kolorach i smakach. Podawane z lodami, owocami. Używane do dekoracji przeróżnych ciast i tortów a nawet babeczek. Przekładane kremami i czekoladą. Małe i duże..BEZY.

Nie ukrywam, że Bezy do najłatwiejszych nie należą i  pierwsze próby ich nie tyle zrobienia, co pieczenia są zazwyczaj "nieudane" ( czyt. nieidealne, ale jadalne ). Wystarczy jedynie mieć cierpliwość do kolejnych prób. Opłaca się :)

 

Całkiem niedawno przy okazji zamówienia na ciasto z bezą, na potrzeby własnego łakomstwa zrobiłam też "beziki" waniliowe. Pycha! Przełożyłam je rozpuszczoną czekoladą i wyszła jeszcze większa pycha :) Z nieukrywaną radością zajadali je też znajomi, twierdząc, że tego właśnie im było trzeba :) Okazuje się więc, że do szczęścia niewiele trzeba -  wystarczą małe waniliowe bezy z czekoladą. A oto i one:

 



21:26, agu812 , Bezy
Link Komentarze (3) »
środa, 16 lutego 2011



Semifreddo!


Italia!


Słońce!


Orzeźwienie!





A tu..deszcz

wiatr

deszcz

wiatr

i znowu

deszcz.


Pogoda na jeszcze ciepłe ciasto drożdżowe, mleko, koc, książkę, jednym słowem rozgrzewający chillout. A ja, jakby na przekór zrobiłam całkiem niedawno ciasto lodowe - SEMIFREDDO - na w pół zamarznięty deser, w moim przypadku Semifreddo'we Tiramisu.


Delikatny smak:

kawy

wanilii

i obłędnego sosu truskawkowego.














*Przepis pochodzi od Marthy Stewart, ale zmodyfikowałam go co nieco.
poniedziałek, 14 lutego 2011
 
 
 

Nie obchodzę Walentynek, nie świętuję tego dnia, nie obdarowuję drobiazgami mojego ukochanego, ani nie dostaję serduszkowych drobiazgów od niego, nie popieram i nie neguję, choć uważam ten dzień w 100% za komercyjny, a nie taka powinna być miłość. Mimo to postanowiłam upiec muffinki. Początkowo miały być to poprostu czekoladowe muffinki, wręcz czekoladowe "do bólu", ale przy okazji poszukiwań jednego ze składników, znalazłam w spiżarce również cukrowe serduszka i popłynęłam. Używając jednego z serków zrobiłam krem, udekorowałam nim moje ulubione muffinki,na czubku umieszczając, chcąc nie chcąc walentynkowe serduszko.

 
 
 
 
 
 

Pomimo mojego nastawienia..Kochani, miłości tej największej przed i po Walentynkach!

 
 
 
 

 
1 , 2 , 3