...niezwykły każdy dzień.
niedziela, 25 grudnia 2011

 

 

 

Cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa i ziele angielskie, czyli PRZYPRAWA KORZENNA, dzięki której pierniczki smakują, tak jak smakują - pysznie. Upiekłam dużą..nie.. ogromną ilość pierników. Część zniknęła w oka mgnieniu, część została zamknięta w puszkach, a część, zdecydowanie mniejsza, zawisła na choince. 

Bardzo lubię piec pierniczki. Co roku zaopatruję się w nowe foremki do wycianania, bo uwielbiam ich różnorodne kształty, niekoniecznie związane ze świętami, które mimo to pięknie prezentują się na choince.

Piekę je zawsze wcześniej, żeby miały czas zmięknąć i żebym ja miała czas je udekorować.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Są takie ciasta i ciasteczka, które na świątecznym stole muszą być i już! Zimsterne - tradycyjne niemieckie cynamonowe gwiazdki już drugi rok goszczą u mnie na świątecznym stole, mimo że do polskiej tradycji im daleko. Smakują bajecznie, bo cynamonowo i marcepanowo. Pokryte śnieżną bezową skorupką, która nadaje im jeszcze więcej świątecznego charakteru. Nie mogę przestać po nie sięgać...

 

 

 

 

 


sobota, 24 grudnia 2011
środa, 30 listopada 2011

 

 

Miękka, wilgotna z kawałkami czekolady. Delikatnie klejąca za sprawą miąższu z dyni. Sycąca. 

Babka, której głównym składnikiem jest właśnie DYNIA, idealnie słodka i zdrowa:) Całość oblana jedyną w swoim rodzaju czekoladą o zawartości kakao 70%. 

Naprawdę bardzo dobra. Polecam szczególnie niedowiarkom..;)

 

 


 

Pyszny tort, przełożony aksamitnym musem czekoladowym i wiśniami. Wierzch pokryty puszystą masą śmietankową. Bez masła, bez żelatyny. Zwarty i mięsisty, ale jednocześnie lekki biały biszkopt, idealnie nasączony. Całość to delikatny, rozpływający się w ustach czekoladow0-śmietankowy smak. Wbrew pozorom, nie za słodki. Idealny zarówno dla dzieci, jak i dla starszych smakoszy.

 

 

 

 

 




1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11