...niezwykły każdy dzień.

Bezy

niedziela, 05 lutego 2012

 

 

Torcik bezowy pokryty puszystą bitą śmietaną i marakują..niebo w gębie(!) Mój ulubiony deser - najcudowniejszy, niezastąpiony delikatny smak. W małym kawałku znajduje się odpowiednia dawka słodyczy chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku a pasjonujący owoc-marakuja nadaje jej wyjątkowo orzeźwiąjący smak. Można użyć również innych owoców, najpopularniejsze są truskawki, wszystko kwestia gustu i smaku. 

P.S. Idealna na romantyczne wieczory we dwoje;)

 

 

 

 

 

 


czwartek, 17 lutego 2011

 

Słodkie, ciągnące w środku i idealnie kruche na zewnątrz. W różnych kolorach i smakach. Podawane z lodami, owocami. Używane do dekoracji przeróżnych ciast i tortów a nawet babeczek. Przekładane kremami i czekoladą. Małe i duże..BEZY.

Nie ukrywam, że Bezy do najłatwiejszych nie należą i  pierwsze próby ich nie tyle zrobienia, co pieczenia są zazwyczaj "nieudane" ( czyt. nieidealne, ale jadalne ). Wystarczy jedynie mieć cierpliwość do kolejnych prób. Opłaca się :)

 

Całkiem niedawno przy okazji zamówienia na ciasto z bezą, na potrzeby własnego łakomstwa zrobiłam też "beziki" waniliowe. Pycha! Przełożyłam je rozpuszczoną czekoladą i wyszła jeszcze większa pycha :) Z nieukrywaną radością zajadali je też znajomi, twierdząc, że tego właśnie im było trzeba :) Okazuje się więc, że do szczęścia niewiele trzeba -  wystarczą małe waniliowe bezy z czekoladą. A oto i one:

 



21:26, agu812 , Bezy
Link Komentarze (3) »
niedziela, 13 lutego 2011
 
 
 

Niezwykła słodkość na każdą okazję i każdą porę roku. Niebywale krucha z wierzchu i miękka w środku. Rolada bezowa z pysznym nadzieniem o smaku kawowym. Do tego owoce, najlepiej maliny ( bardzo subiektywne podejście )... Zachwyca zawsze i wszystkich :)