...niezwykły każdy dzień.

Tarty

sobota, 22 października 2011

 

Jeszcze jesień, więc i w kuchni jesiennie. Kruchy spód tarty z delikatnym serowym nadzieniem obsypanym jabłkami. Zdecydownie dominuje smak kremowej masy serowej, dla której kwaskowate jabłka stanowią idealną równowagę. Mimo wszystko to nie jest sernik, którego smak i struktura są zupełnie inne. Polecam smakoszom sera i nie tylko. Z pewnością zaskoczy ich ten wypiek:)

 

 


niedziela, 25 września 2011

 

Słodka tarta z cremem brulee, który sam w sobie jest delikatnym i gładkim francuskim deserem. Dziś w połączeniu z kruchym ciastem. Piękny kolor, pyszny chrupiący wierzch, aksamitny krem, czyli niezwykle subtelny a zarazem wykwintny deser. 

 

 

 

sobota, 16 kwietnia 2011

No i stało się! Polubiłam wypieki z dodatkiem cytryny. A tak się broniłam, tak nie chciałam. Wygląda na to, że od przeznaczenia nie da się uciec ;) Był już sernik z cytryną, a dziś tarta o tym smaku. Przepis wyszperałam w swoich notatkach, ale na pewno pochodzi z jakiegoś czaspisma ( trudno powiedzieć z jakiego, bo wyrwany i wklejony jest tylko fragment strony ). Warto czasem przejrzeć wszystkie przepisy ( zawarte w paru zeszytach ) po to, by znaleźć taki DESER!

Nieziemski, słodko - kwaśny przysmak! I w zasadzie nie trzeba pisać nic więcej..no może oprócz tego, że jest kruchy i kremowy jednocześnie, a żółty kolor cytryny przenosi nas w ciepły, słoneczny dzień..leniwy, ciepły dzień.

SŁODKO - KWAŚNA TARTA

 

 


 


 



Tagi: cytryna
17:06, agu812 , Tarty
Link Dodaj komentarz »