...niezwykły każdy dzień.

Tłusty Czwartek

niedziela, 06 marca 2011

Drugi tradycyjny przysmak karnawałowy. Konkuruje z Pączkami, choć jest równie smaczny i sycący.

Złote, kruche, "obsypane" bąbelkami powietrza kokardki. Smażone na głębokim tłuszczu i oprószone cukrem pudrem - FAWORKI zwane też CHRUSTEM. Szybko znikają z talerza..bardzo szybko!

 

 

Uwielbiam je wycinać i 'wywijać' w kokardki, bo przypominają mi moje dzieciństwo. Pamiętam, jak pomagałam mamie robić Faworki, a potem zajadać się nimi do bólu brzucha. Teraz już tylko je robię i ewentualnie próbuję..znajomi przejęli zajadanie się nimi :]

 

 


Tłusty Czwartek za nami, a ja dopiero w sobotę wzięłam się za smażenie PĄCZKÓW, PĄCZUSIÓW I FAWORKÓW - naprawdę tłusta sobota i jaka aromatyczna i sycąca ;)

Klasyczne pączki, pachnące wanilią, miękkie i puszyste:

 


Tłuste w sam raz :) i słodkie w sam raz, bo nadziewane dżemem truskawkowym:

 

 

Ze słodką białą warstwą..cukru pudru:

 

 

Nie ukrywam, że uwielbiam TŁUSTY..w moim przypadku TŁUSTĄ SOBOTĘ! I moi goście również. Pączki zniknęły w oka mgnieniu..:)